5 SAVJETA ZA POSLOVNU ZENU

Pise: A Johnson/Lifestyle//Karijera

Kada je posao u pitanju, moramo biti besprijekorni i nista ne prepustati slucaju! Donosimo vam 5 savjeta, koji vam mogu pomoci u karijeri...

Odijelo ne cini covjeka ... ili cini?

Koliko puta smo culi da "odijelo ne cini covjeka"? Apsolutno se slazemo s tim. Nije vazno sta nosimo, bitno je kakva smo osoba.

Medjutim, slagali se mi s tim ili ne, nas imidz na poslu mnogo zavisi od toga kako prezentujemo jedini brend koji imamo, a to smo mi sami. Ne samo da moramo ostaviti dobar utisak kao jedna inteligentna, obrazovana osoba, "rodjena" bas za tu poziciju za koju apliciramo, nego trebalo bi to pokazati i u "praksi" i tako "upotpuniti" sliku uspjesne, besprijekorne i odmjerene zene, koja zna sta zeli i kako to postici. Sada, da li trebate to pokazati sa poguzvanom, ne tako bijelom kosuljom, izrastkom na kosi od 4 mijeseca, rukama koje vape za jedan dobar manikir, ili mozda, besprijekornim odrazom u ogledalu za koji nije potrebno mnogo novca a ni vremena, vec samo volje i mozda par dobrih savijeta. Znaci, prvo pravilo i osnovno: Vi ste vazan brend i uvijek imajte na umu da je prezentacija vas kao poslovne zene veoma vazna.

Ne moraju svi da vas vole na poslu

Da, stvarno! Ako vas ne vole bas sve kolege na poslu, nije propast svijeta! Pa sta? To je njihovo pravo, a mozda su samo taj dan "ustali na lijevu nogu", pa su im svi mrski. Tu ste da radite i da kuci odnesete svoju platu, a ne da cakulate i stvarate prijateljstva po svaku cijenu! Ionako do sada sigurno znate, da je pravih prijatelja veoma malo u zivotu. Na poslu dolazi do "utrkivanja", ko je bolji, ljepsi, obrazovaniji itd, a sve iz ljubomore i kancelarijskih traceva. Budite pametni, ignorisite takve situacije. Ako vas ne vole, njihov problem, vi znate ko ste i zbog cega ste tu. Osmijeh na lice i pozitivna energija! ;) Vasi pravi prijatelji vas vole i to je vazno.

Koristite odmor, napunite baterije

Zivimo u vremenu gdje ljudi misle da su vise cijenjeni ako ne iskoriste sav svoj odmor, ili ako nigdje ne otputuju, vec to vrijeme iskoriste za pripremanje kuce za sledecu sezonu. Zelimo da vam kazemo prvi, ako to vec niste culi: Nikoga nije briga, ako ste umorni, slomljeni i na rubu nervnog sloma, jer ste se vratili na posao a da se niste dana jednog odmorili! Vas poslodavac ocekuje vedru, nasmijanu i pozitivnu osobu spremnu da se uhvati u kostac s dugim sastancima, finansijskim tabelama, racunima, marketingom i uopste sredjivanju svih problema koje vam stave na radni sto. Zato, kada dobijete odmor, tako dugo i zeljno ocekivani, onda se odmorite! Prelistajte kataloge u kojima vam nude razne all inclusive odmore, besprijekorne plaze, koktele, sunce i vitamin D i zamislite se u jednoj tako lijepoj i toploj prici...Da, bas vi! Zasto? Jer ste to zasluzili! To i mnogo vise, kao i masazu na plazi gdje vas uspavljuju polako morski talasi. Znaci, to nije za nekog drugog, vec bas za vas! Ostavite spremanje ormara za neke kisovite dane, kada vec provodite vikend kod kuce (ali o tome nekom drugom prilikom:)

Ucite iz svojih gresaka

Napravili ste gresku na poslu? Zbog toga ste ocajni, jer ko zna sta sada pricaju i kakvo misljenje imaju o vama vase kolege. Mozda ce reci da niste kompetentni za posao koji obavljate? Vasa konkurencija vec pravi planove kako da vam preuzme poziciju i totalno unisti sav vas rad i trud? Ako vam se vrte ovakve, negativne misli po glavi STOP sada, ali istog momenta! :)

Svi pravimo greske! I u zivotu i u poslu! Ali bas svi, pa tako ni vi niste izuzetak! Cak i vas poslodavac! Dobro, znamo da nije ugodno, ali sve sto treba da uradite je da priznate gresku i odmah predjete na soluciju i kako je ispraviti. Onda u miru kod kuce razmislite, sta je to sto ste naucili iz svoje greske? Poslije toga, sigurno ste vec culi izreku: "popravis nevidljivu krunu i ides dalje". ;)

Ako ste uzrujani, ne pokazujte to

Postoje dani kada sve krene naopako. Iako se trudite, sve je pogresno, svi su protiv vas, vrijeme je grozno i pada kisa, niste se naspavali, a tako puno posla koji morate obaviti do odredjenog datuma, koji je ucrtan na kalendaru kao "juce"! Panika vas uhvatila i pokusavate da funkcionisete kako najbolje znate i umijete, ali emocije polako izviru i suze se kotrljaju na vasem licu! Neeeeeeee! To nikako! Ni u snu! Ne zelite da misle da ste emocionalna zena u PMS-u koja ne zna da kontrolise svoja osijecanja, zar ne? Ipak ste vi jaka, mnogo jaka osoba i naucili ste vec,(nadamo se), tehniku brojanja do 10. Znamo, nije fer, ali zamislite kako bi to izgledalo kada ne bi znali da se kontrolisemo. Zato, glavu gore, popravite maskaru i u nove radne zadatke, jer to je "maciji kasalj" za tako pametnu osobu kao sto ste vi! To je samo posao, na koji idete da zaradite platu, a vas zivot je izvan zidova vase kancelarije, s ljudima koje volite! :)

@

KARIJERA, LIFESTYLE, BIZNIS, POSLOVNA ZENA

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon

5 KLJUCNIH STVARI ZA VASU KARIJERU

Autor: Redakcija/Lifestyle//Karijera

"Tehnologija nam omogucava, cak i besplatno, usavrsavanje u poslu kojim se bavimo. Mnogi svjetski priznati univerziteti imaju besplatne kurseve iz oblasti koje vas interesuju. Iskoristite tu mogucnost da se svaki dan obrazujete na raznim poljima koji ce vas dovesti do profesionalizma u svom poslu."

Radite u velikim korporacijama ili imate mali biznis, sasvim je svejedno. Sta je to sto jednoj zeni pomaze da bude uspjesna u svom poslu? 

 

1. Plan

 

Postavite sebi jasan plan kako da stignete do cilja. U trenutcima kada vam se cini da je to neostvarljivo, podsjetite sebe da je to normalno i da morate biti stalozeni i uporni. Momenti koji sabotiraju vas uspjeh su normalni i brzo prolaze kada svoje baterije napunite pozitivnom energijom. Nastavite da slijedite svoj plan bez obzira na trenutno raspolozenje.

2. Fokus

 

Fokus je veoma vazan element u ostvarivanju vasih ideja i snova. Pitajte sebe gdje se vidite za 5 godina. Neovisno da li se vidite kao poslovna zena ili uspjesna mama s pola radnog vremena, bitno je da nikada ne zaboravite vasu viziju i da samouvjereno koracate prema ostvarenju svojih zelja.

 

3. Usavrsavajte se

 

Tehnologija nam omogucava, cak i besplatno, usavrsavanje u poslu kojim se bavimo. Mnogi svjetski priznati univerziteti imaju besplatne kurseve iz oblasti koje vas interesuju. Iskoristite tu mogucnost da se svaki dan obrazujete na raznim poljima koji ce vas dovesti do profesionalizma u svom poslu. 

"Ko je uspjesna osoba od koje mozete mnogo nauciti? Ko vam je uzor? To moze biti osoba u penziji iz vase okoline koja je nekada imala zavidnu karijeru, ili pak neka poznata licnost koja je u vasim ocima uspijesna u poslu kojim se vi bavite. Slijedite tu osobu, procitajte njenu biografiju, savijete ili popricajte s nekim iz svoje okoline ko vam moze dati kljuc za vas uspjeh."

4. Pronadjite mentora

 

Pogledajte oko sebe. Ko je uspjesna osoba od koje mozete mnogo nauciti? Ko vam je uzor? To moze biti osoba u penziji iz vase okoline koja je nekada imala zavidnu karijeru, ili pak neka poznata licnost koja je u vasim ocima uspjesna u poslu kojim se vi bavite. Slijedite tu osobu, procitajte njenu biografiju, savjete ili popricajte s nekim iz svoje okoline ko vam moze dati kljuc za vas uspjeh.

 

5. Pozitivna Energija

 

Uvijek budite nasmijani i otvoreni za prijedloge, savijete i konstruktivne kritike od vasi poslovnih partnera, familije i prijatelja. Sto manje primate k srcu negativne komentare, bolje za vas i vasu karijeru. Budite virtouz koji konstruktivne kritike preobrazava u svoju poslovnu korist, shvatite to kao nesto sto vam pomaze da budete jos bolji u svom poslu.

@

KARIJERA, POSLOVNA ZENA, BIZNIS PROTOKOL

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon