KNJIGE KOJE PREPORUCUJEMO

AKO VOLITE PARIZ, OVO SU KNJIGE KOJE TREBATE PROCITATI...

Pise: Dusica Micic

Svi imamo omiljenu evropsku metropolu, onaj grad kojem se radujemo i znamo da ćemo jednog dana otići jer nas srce tamo vuče. Ipak, još uvek se nisu ukazale mogućnosti za to.

Dok se kockice našeg mozaika ne slože, uvek imamo knjige, one nas uvek mogu odvesti tamo i ukoliko se prepustimo emocijama pisca, možemo dotaći duh omiljenog grada.

Danas govorimo o Parizu, gradu svetlosti, prosvetiteljstva, umetnosti, mode i kulture i knjigama koje će vas odvesti do ovog uzbudljivog grada.

Tema romana je, šta drugo do ljubav, sa malo nezaobilaznih  intriga, začinjenih istorijom i mentalitetom ovog podnevlja. Kada smo u Parizu sve je inspirisano ljubavlju, glamurom, svetlucavim ulicama i zvukom francuske harmonike. Nadamo se da će knjige koje vam preporučujemo, pomoći da osetite puls ovog grada.

Pariz

Edvard Raderfurd

Ova knjiga i njen nastavak  prate priču četiri porodice kroz vekove. Vekovima su ove porodice povezivale zabranjene ljubavi, intrige i osvete. Raderfurdov pripovedački dar vešto dočarava prizore, mirise i ukuse Grada svetlosti.

Stan u Parizu

Gijom Muso

Ukoliko niste pročitali ništa od Musoa, počnite od ove knjige ali se sigurno nećete zaustaviti na njoj. Muso je majstor da radnju prikaže sa elementima mistike, neočekivanih obrta i tako dinamično da ćete čitati u jednom dahu.

Mlada engleska policajka Madlin iznajmljuje stari atelje u Parizu, kako bi se osamila i pronašla mir nakon ljubavne krize. Ona još uvek ne zna za misteriju ateljea u kojem je pronašla savršeno utočište.  Nizom nepredviđenih okolnosti, dobija cimera , mladog pisca Gaspara sa kojim je prinuđena da deli stan. Ovaj atelje pripadao je slikaru Šonu Lorencu, koji je za sobom ostavio tri slike, koje su nakon njegove smrti nestale i sada su predmet želje mnogih kolekcionara. Inspirisani  Lorencovom strašću, Madlin i Gaspar kreću u potragu za slikama ne slutivši da će im ova potraga doneti promene i uzbuđenja o kojima nisu ni sanjali.

„Ja hoću ljubav i sreću ti dam,

Povešću te silo, ne želiš li sam.“-citat iz knjige.

Kada ljubav pozove

Miranda Dikinson

Ponekad deluje kao da se naš život ruši a ustvari se samo delovi slagalice postavljaju na svoje mesto. Onaj ko je to iskusio, voleće priču o Elsi Mejnard koja se prepušta životnom izazovu, ostavlja svoj dotadašnji život i odlazi u Pariz kako bi ispunila svaku stavku sa svog Spiska i ispunila obećanje sebi da će živeti po vlastitoj istini.

Snovi prošlih vremena

Hulija Navaro

Ovaj roman je za ljubitelje romana koji imaju dublju istorijsku pozadinu i portret vremena čiji su događaji uticali na društvo u kome danas živimo.  Odvešće vas do Moskve najpre u vreme Ruske revolucije do Varšave i svoju kulminaciju doživljava u Parizu. Savršeni je portet ličnosti koje su menjale svet hrabro preuzimajući odgovornost za svoj život, živeći istinu kroz prevazilaženje društvenih razlika i nametnutih društvenih normi.

Stranice ove knjige mirišu na dim egipatskih cigareta, koji se smenjuje sa mirisom kolača od pistaća a obasjane su suncem koje u suton greje srebrnaste listove maslina.

Istina o ljubavi

Debora Makinli

Džekson Kuper je slavni pisac koji se bliži svojoj pedesetoj i usled emotivnog nezadovoljstva on počinje da sumnja u svoj rad. Sudbina mu tada šalje Ivi Petvort koja diveći se njegovom radu, odlučuje da mu napiše pismo u kojem mu dočarava vezu koju je ostvarila sa njim kroz njegove knjige.

Zaintrigiran ovim pismom on odlučuje da nastavi dopisivanje i dok brojna pisama preleću preko okeana, njihova veza obavijena je velom tajne, čudnih slučajnosti i podudarnosti.

Kada se ljubav i čežnja razbuktaju, oni dogovaraju sastanak u Parizu koji će biti odlučujući za dalji tok njigove veze.

Poljubac iz Pariza

Aleksandra Poter

Aleksandra Poter je majstorica romantike i ova njena knjiga pravi je izbor za devojke koje sanjaju svetla Pariza i  ljubav koja je večna.  Priča prati Rubi Miler, koja nakon što je dečko ostavi odlučuje da poseti svoju drugaricu u Parizu gde bi zaboravila svoje ljubavne jade.

Grad ljubavi ima druge planove za nju i tako se u njenom životu pojavljuje misteriozni muškarac, stan ispunjen tajnama koje je intrigiraju i navode da započne istragu koje će je zapravo odvesti do vlastite istine, strasti o kojoj nije ni sanjala i neverovatnim životnim obrtima.

Gospođica Šanel

K.V. Gortner

Ovaj roman preporuka je svima koji vole Koko Šanel i njen rad. Priča prati njeno odrastanje, život u sirotištu, početke u modnoj industriji i put ka uspehu a sve naravno u Parizu koji je jedan od likova romana.

Sentimentalno vaspitanje

Gistav Flober

Ova knjiga je preporuka onima koji žele dublje da proniknu u francuski sentiment,mentalitet Pariza,  ljubav koja je jedini smisao života i čežnju koja nas vraća uvek jednoj osobi, koja je ostavila najveći trag u našem srcu.  Nedavno je proglašena francuskim romanom devetnaestog veka i govori o fatalnoj ljubavi Federika Monroa koji živi u začaranom krugu ljubavi prema Mari Arnu.

U jednom svom obraćanju njoj on kaže:“ Šta meni ostaje da radim na svetu? Drugi se upinju iz petnih žila da bi došli do bogatstva, slave vlasti! A ja , ja nemam nikakvog položaja, ti si jedino moje zanimanje, sve moje bogatsvo, cilj, centar mog života, mojih misli. Ne mogu više da živim bez tebe kao što ne mogu bez nebeskog vazduha!“

Francuski roman

Federik Begdebe

Ovo je roman o stvarnim ljubima Pariza. Priča prati Emi Bovari koja potiskujući svoja osećanja pokušava da udovolji pritiscima društva i zahtevima koji se postavljaju, čoveka koji je postao hedonista da bi se osvetio jer su ga povredili, ciničnog oca koji je postao takav jer mu je srce slomljeno.  Priča o ljudskim sudbinama oblikovanih mentalitetom Pariza, onog koji se može naći iza zatvorenih vrata pariških domova.

Nadamo se da ćete uživati u knjigama koje smo za vas izabrali i osetiti emocije i ljubav utisnute na ove stranice.

Photo Credit: Solo Sophie , Laguna, Vulcan

Pise: Dusica Micic