NAS UTISAK...

SANTA MARIA DELLA SALUTE

March 23, 2017

Veceras se u Chicagu, po drugi put, odrzala projekcija filma Santa Marija della Salute. Prica o  ljubavi izmedju Laze Kostica i Lenke Dundjerski koja je publiku dirnula do suza. Za premijeru filma trazila se karta vise, pa se na zahtjev publike, organizovala repriza. Vece je pocelo stihovima pjesme Santa Maria della Salute, u koju je utkana sva ljubav i ceznja Laze Kostica prema Lenki Dundjerski. 

UJAK VANJA

March 18, 2017

Ujak Vanja, je klasicna drama koja se odvija na imanju u jednoj ruskoj zabiti. Cehov se ne bavi dogadjajima, vec ljudskim dusama i psihom, tako da se tokom ove predstave ne desavaju uzbudljivi preokreti. Radnja je spora, monotona, pomalo suvoparna, mozda cak i dosadna, bas kao i zivot koji se odvija medju junacima. Ako shvatite poentu ovog komada, onda ulazite u jedan zaboravljen svijet koji je identican bilo da je u Rusiji, predgradju Chicaga ili nekim selima bilo gdje na planeti... Glumca Alzan Pelesic (rodjen u Derventi) koji je nase gore list, u ovoj predstavi  igra Yefima. Inace to je njegov prvenac  u Goodman Teatru.

JOSIP PEJAKOVIC

March 12, 2017

Josip Pejakovic je uspjesno zavrsio americku turneju pod nazivom "Kako, bolan, nema Bosne". Ovu kulturnu manifestaciju je organizovala godpodja Senada Cvrk - Pargan, predsjednica BKZ "Preporod", u cilju proslave Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i opste promovisanje bosanske kulture na nasem kontinentu. Turneja je pocela 26.februara.2017. a zavrsena je 12.marta u Des Moines -u, poslije obilaska pet americkih drzava. 

Bosanska diva, Amira Medunjanin, kraljica sevdaha, je pred punom koncertnom dvoranom u Chicagu, potvrdila da je njen talent dragulj nase art scene. Ona je na jedan prefinjen nacin, izvela nase lijepe sevdalinke, dodala im notu mladalackog duha i uvrstila ovu vecer u jednu od najljepsih zbivanja u Chicagu, pred publikom koja je znala da prepozna i prihvati tu prekrasnu energiju.

Please reload