Le Train Bleu: legendarni restoran u parizu

Pise:Alma Johnson

U srcu Gare De Lyon zeljeznicke stanice u Parizu smjesten je pravi dragulj gastronomskog svijeta. Restoran Le Train Bleu.

 

Odise elegancijom iz 19 stoljeca i prijatnim ambijentom u kom mozete imati pravu romanticnu veceru ili biznis skup. Uz ukusnu hranu na raspolaganju su najpopularnija vina, fino uparena i posluzena u visoko hotelskom stilu.

Izgradjen je 1900 godine u zelji da izgleda kao muzej, pa su stropovi ukraseni zlatnim okvirima u kojima su naslikane cak 41 freske,cetkicama poznatih umjetnika kao sto su François Flameng, Henri Gervex, Gaston Casimir Saint-Pierre, René Billotte itd.

 

Na njima su prikazani pogledi iz voza na gradove kroz koje je prolazio voz  PLM kompanije u to vrijeme: Paris, Lyon, Marseille, Orange, Villefranche, Monaco, Nice, Saint-Honorat, the Mont-Blanc massif i drugi.

Zbog svjedocenja na jedno vrijeme koje je znacilo za francusku istoriju i kulturu, 1972 godine Jacques Duhamel je proglasio ovaj restoran Istorijskim spomenikom.

 

Unutrasnjost restorana je uljepsana izrezbarenim lukovima, a svaka prostorija je u drugoj boji. Udobna sjedala uokvirena su mahagoni drvetom izgledaju kao da su sada izasla iz starih vozova koji su nekada prolazili kroz Pariz.

Sto je postavljen u stilu visoko elegantnih restorana, kako ovakvom mjestu i prilici. Bijeli stoljnjaci, besprijekorno ispeglani, staklene case za vino i srebrni escajg oko tanjira na kojim su utisnuti zlatni pecati s imenom restorana.

Kroz ovaj romantican restoran prosle su mnoge poznate licnosti a nekima je bilo i jedno od najdrazih mjesta okupljanja, kao slavnoj Coco Chanel, Brigitte Bardot, Jean Cocteau, Colette, Jean Gabin, Marcel Pagnol itd.

Obavezno posjetite ovaj restoran, ako ste u Parizu. Nalazi se na sledecoj adresi:

Le Train Bleu, 1st floor, Gare de Lyon,  Place Louis Armand, 75012 PARIS, France

contact.trainbleu@ssp.fr

+33 1 43 43 09 06

Pogledajte samo kako primamljivo izgleda teletina s krompirom na slici.

Yum!

Story: Alma Johnson/Pink Planer

Photo: Le Train Bleu