MEDITACIJA 101: ZASTO JE VAZNO I ZDRAVO ZA VAS

Pise: Dusica Mičić

Kako meditirati?


Pronađite prijatno mesto i držite oči poluotvorenim. 

 

Neka to bude mesto na kojem se osećate dobro i gde neometano možete meditirati.

 

Preporuka je meditacija u prirodi, negde gde ima puno zelenila i kiseonika.

Sedite u turski sed, leđa moraju biti prava, bez oslonca.


Ova pozicija je i blago neprijatna što je neophodno kako ne biste zaspali. Ne postoji vremenski okvir koliko dugo treba meditirati, to može da traje od 5 do 35 minuta,  uzmite onoliko vremena koliko vam je potrebno.

 

Meditaciju započnite dubokim disanjem koje će pomoći da se opustite i već ćete osetiti olakšanje. Nakon toga možete disati sporije. Trudite se da dišete iz stomaka a ne grudima.
 

Sta je mantra?

Mantra je misao na koju se u meditaciji fokusiramo  a ona može biti bilo koji zvuk koji pamtimo a koji se ritmički ponavlja kao recimo, zvuk kapljica koje teku iz slavine.

Kada metitacija počne naše misli lutaju i to je normalno. Mantra upravo ima tu ulogu da fokusira naše misli upravo na sebe.  Nemojte brinuti ukoliko se misli gomilaju, pustite ih neka teku, ne pružajte otpor već pomerajte fokus na mantru, na zvuk kapljica iz našeg primera.

Cilj meditacije je da jednostavno budete ovde i sada, u ovom momentu. San i meditacija su jin i jang jer kod meditacije vi u potpunosti kontrolišete svoje misli. U početiku će delovati teško ali redovnim praktikovanjem meditacije, kontrola nad mislima preneće se i na vaš život.

Šta možete očekivati od meditacije u duhovnom i fizičkom smislu?

Ukoliko je pravilno praktikujemo ona nam može pomoći da se relaksiramo, opustimo telo a um fokusiramo na one misli koje nam služe i pomažu da dođemo do željenog cilja.

 

U vreme masovne komunikacije  i potrošačkoh društva, meditacija je najbolji lek za anksioznost koja nastaje kao posledica prevelike brige i razmišljanja o budućnosti ali i depresije koja se odnosi na život u prošlosti.

Dakle praktikovanjem meditacije mi se opuštamo, fokusiramo na pozitivne stvari i ona nam pomaže da živimo u sadašnjem trenutku, što je preduslov srećnog i mirnog života.

Meditacija je zdrava

Ona nam pomaže da iz sebe izbacimo nagomilane mentalne toksine, koji, kada se oslobode u polju svesti, poprimaju formu misli.  To je način oslobađanja od generisanih tenzija. One bi nas, jednog dana sačekale u drugom vidu, kao bolest ili tuga.

Prvo se oslobađamo akutnih, površinskih tenzija, ili kleša, kako a zatim na red dolaze dublje ukorenjene kleše. To su naši unutrašnji programi, koji ustvari predstavljaju naš karakter i određuju našu sudbinu. Mali je broj onih koji su zainteresovani da taj deo sebe menjaju. Prema tome to je sjajan i prirodan način oslobađanja od potisnutih  utisaka.

Zato se meditacija danas u svetu smatra kao odličan preventivni i terapeutski metod, kada je stres u pitanju. Sve više se primenjuje u klinikama i njena vrednost je potvrđena brojnim kliničkim istraživanjima.

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Google+ - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Story: Dusica Micic/Pink Planer

Photo credit: Pink Planer

Ona je pažljiva, marljiva, ne drži je mesto, aktivna, radoznala za neke stvari, za druge nepopravljivo ravnodušna, ćuti dok je ne pitaju, govori kada je inspirisana, bolje se izražava kroz pisanu reč, u potrazi za svrhom, istinom I večitim pitanjem

“Ko sam ja, Ko smo mi i zašto smo ovde?”,meditira, pliva i pliva, čita, sluša, gleda i upija, komformista i esteta, shabby chic , vintage, antic i ostale starudije, preterano pedantna, nešto kao Monika iz Prijatelja, očistiće I vaš stan…

Potrazite njen blog

Please reload