umjetnost oslikavanje svile:predstavljamo vam VIOLETU BRADANJI

Pise: Alma Johnson /Kreartivci//01. maja 2018.

Praznici stizu, proljece je tu a jos malo ce i ljeto...Svilene marame idu i ovu sezonu uz vasu klasicnu, bijelu kosulju, na kosi, na torbi, kao poklon uz knjigu, ruze i bombonjeru ili biserne nausnice...sigurni smo da ce to ostaviti dojam na dragu osobu kojoj poklanjate nesto od srca. Pokazite da ste dugo razmisljali kako da je obradujete, jer je posebna i elegantna dama.

Coco Chanel je mudro govorila:

"Kako bi bila nezamjenjiva, žena mora uvijek biti malo drugačija."

 Kada kazemo svila pomislimo na nesto delikatno, njezno, zenstveno i elegantno. Zelimo obradovati nase majke, zene, prijateljice, cerke, sestre na neki veliki datum, kao sto su rodjendani, Dan majki (koji se blizi), rodjenja, svadbe, diplomski itd. , ali u prodavnicama je nekako sve isto, uniformisano...zar ne?

 

Gdje naci poklon da bude neobican, lijep, da nosi poruku, da se cuva kao najveca vrijednost, pa i da se ostavi i sledecim generacijama, za uspomenu? Da li je to uopste vise moguce u danasnje vrijeme kada se sve kupuje za jednu sezonu?

 

Jeste. Moguce je!

Unikatne, rucno izradjene poklone smo pronasli samo za vas i to bas po pristojnim cijenama: delikatne, leprsave, esarpe, marame i nakit u prekrasnim, bogatim bojama s osobnim porukama kojim mozete poruciti nesto iz srca...

Krenuli smo u potragu i pokucali na vrata jedne divne dame, koja se vec deceniju bavi vrlo interesantnom umjetnosti oslikavanja svile.

Predstavljamo vam Violetu Bradanji, dizajnericu, koja zivi i radi u Čikagu.

Kada ste poceli da se bavite oslikavanjem svile?

Oslikavanjem svile se bavim od 2009 god. Slikanje na svili je veoma zahtevno jer se boje brzo razlivaju i tesko se kontrolišu a svila  ne prašta greške. Postoji  više vrsta svile ( Saten svila, Muslin svila,Grež svila, Habotai, Ponge, Shifon svila, Organza...) . Svaka ima svoje  specifičnosti  i različito se ponaša prilikom oslikavanja. Koristim isključivo ekološke boje za svilu na vodenoj bazi koje su postojane.

Kojom tehnikom/stilom se bavite i koliko traje proces?

Postoje više tehnika slikanja na svili koje daju različite i unikatne efekte.

Najčešće radim Batik tehnikom koja je i najzahtevnija.

Proces oslikavanja pocinje tako sto se svila prvo pripremi za rad, tj.radi se tkz. odmašćivanje( otklanjanje fabričke nečistoće). Zatim se zategne na ram, istopi se vosak ( kombinacija pčelinjeg voska i parafina) , posebnom spravicom se zahvati vreo vosak i oslikavaju se željeni motivi. Nakon toga se boji,pa ponovo koristi vosak. Postupak se ponavlja više puta. Na kraju se boje (posle otklanjanja voska ) fiksiraju. Proces izrade ,od pocetka do kraja traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

 

 Da li slikate po narudzbi kupca ili iskljucivo po svojoj viziji?

Slikam po svojoj viziji ali i po narudzbini. Motivi su različiti. Na marami se može oslikati  pejzaž, cveće, apstrakcija, ali i ispisati stih ili lična poruka. Svaki rad je unikatan.

Osim ešarpi i marama u različitim veličinama, radim kravate i nakit od oslikane svile.

Gdje se mogu naruciti vase unikatne marame i pokloni?

Moji radovi se mogu videti na mom Facebook profilu : Violeta Bradanji (Hand painted silk scarves) i  Facebook stranici :ART Team - Unique,hand painted scarves, ties and jewelry.  

 

Ešarpe se mogu naručiti e-mailom  ili preko facebooka, kao i na Etsy -u : ArtTeamShop i preko Prvog lifestyle portala Pink Planer u njihovom on-line boutique

 

Dodala bih još da po potrebi ili pozivu radim prezentacije svojih proizvoda na raznim skupovima - verski praznici svih konfesija, na privatnim i partijima u raznim institucijama, po molovima i na otvorenom,po pozivu organizatora.

Na slikama mozete pogledati vec gotove marame i ogrlice, a ako dobijete neku ideju slobodno porucite od Violete direktno. Ona moze preslikati vase ideje na svilu uz omiljeni stih, citat ili poruku...pa cak i vas logo, ako zelite pokloniti unikatan poklon vasim klijentima. 

Pozurite, praznici stizu, proljece je tu a jos malo ce i ljeto...uz vasu klasicnu, bijelu kosulju, na kosi, na torbi, kao poklon uz dragu knjigu, ruze i bombonjeru ili biserne nausnice...sigurni smo da ce to ostaviti dojam na dragu osobu kojoj poklanjate nesto od srca. Pokazite da ste dugo razmisljali kako da je obradujete, jer je posebna i elegantna dama.

Coco Chanel je mudro govorila:

"Kako bi bila nezamjenjiva, žena mora uvijek biti malo drugačija."

 

 

 

 

 

Story: Alma Johnson

Photo: Privatna arhiva Violete Bradanji
 

 

Unikatna svilena marama
Rucno izradjene ogrlice od svile
Unikatna svilena esarpa
Unikatna svilena esarpa
Unikatna svilena marama
Dizajnerica Violeta Bradanji