P.O.S.H.

OMILJENI VINTAGE BOUTIQUE U GRADU

Story Title: Alma Johnson/Pretty Little Chicago

Chicago je pripremljen za predstojece praznike, tako da bez ikakvih problema mozete poceti kupovati pokloncice za najmilije u potpunom stimungu, magiji i caroliji ukrasenih radnji, ulica i parkova.

 

Mi smo se prosetali, skupa sa ekipom koja vodi Pretty Little Chicago rubriku na nasem portalu i odlucili da vam u moru prekrasnih restorana, butika, velikih robnih kuca ili malih ulicnih prodavaca predstavimo one sto se ipak i u jakoj konkurenciji izdvajaju svojim sarmom.

 

Ovaj put vas vodimo do Vintage shop-a, koji se zove P.O.S.H. i nalazi se u istorijskoj Tree Studio zgradi, napravljenoj 1894 a porucenoj od strane velikog filantropa i zastitnika umjetnosti Judge Lambert Tree i njegove zene Anna Field Tree

(cerke Marshall-a Field-a).  

 

Pa prosetajte skupa s nama i uzivajte u prekrasnim slikama nase Pretty Little Chicago  ekipe.

 

Welcome...                                  

                                            

Ovaj prekrasan butik u srcu naseg grada je nezaobilazna stanica za sve koji vole neobicne, vintage predmete za kucu, kao sto su porculan, pribor za serviranje jela i pribor za rucavanje, kristalne zdjelice za domaci dzem, srebrni cajnici, stolnjaci, svijece, knjige, nakit, "old fashion" sapuni, kremice i razni ukrasi...

 

Ako zelite "one of a kind" pokloncice za sebe i svoje prijatelje, nesto sto se vise ne proizvodi, nesto sto je neobicno i nosi magiju proslosti, onda cete to pronaci bas u ovom shop-u.

Ovo mjesto prkosi velikim, dominantnim prodavnicama u centru grada i odise jednom, starom muzikom...Ovo je komad Evrope ususkan izmedju jave i sna, visokih oblakodera i gradske buke...Kada otvorite vrata i zakoracite u P.O.S.H. usli ste u zlatno, francusko doba umjetnosti, knjiga, muzike i poneko kuckanje kristalnih casa, zveckanje kasika, viljuska kao i dubokih razgovora uz ukusnu hranu, koju u mislima vodite sa dragim ljudima za praznicnim stolom...

(Izlog prodavnice P.O.S.H u Chicago-u)

Rijec P.O.S.H. cesto cujemo i vezemo je najvise za modu, luksuz...da, i za Victoriju Beckham. Ali sta zapravo znaci P.O.S.H i koji joj je  simbol? 

 U urbanom svjetu to je sinonim za djevojku koja "nosicem para oblake", bogata je i "kupa" se u luksuzu...do te mjere da je pravi snob.

U Urban Dictionery.com navode primjer gdje se koristi ova rijec: " that english girl is really posh. she needs a good slap!"

{Ta djevojka iz Engleske je stvarno posh, treba joj dobar samar (da dodje sebi)}.

Medjutim,  P.O.S.H. je nesto sasvim drugo!

 

 Kada su brodovi isplovljavali iz Indije prema Engleskoj, u proslosti, postajala je Port i Stardust strana, sto u nautickom rjecniku znaci lijeva i desna strana.

P.O.S.H. (Port side of the ship) su putnicka mjesta na brodu koja su bila zaklonjena od sunca i samim tim skuplja ili moze se reci luksuznija po cijeni, a samim tim dostupna ljudima iz vise klase.

 

Odatle akronim "posh" kada se prica o luksuzu i eleganciji danas.

Poslije ove male i interesantne price jasniji je koncept ove sarmantne radnjice koja je otvorena 1997 godine.

Ako ste blizu 613 N. State Street, onda obavezno zavirite u ovaj carobni svijet nekadasnjeg vremena i slobodno uzivajte u prekrasnim ukrasima, dodirnite kasike i srebrne cajnike, pomirisite svijece ili prelistajte knjige o Parizu i kultnim mjestima u njemu koje trebate staviti na svoju Bucket listu.

Photo Credit: Pretty Little Chicago 

Story: Alma Johnson/ Pink Planer

HOME