RAZGLEDNICA IZ KINE


Ako vam se ukaze prilika ne propustite je, obavezno posjetite Kinu, tu daleku, misiticnu, neobicnu zemlju. Jer sve sto cete tamo vidjeti ne lici ni na sta od onog sto ste do sad vidjeli. Mirisi, okusi, horizonti su drugaciji, pa i vazduh koji udisete. Kada prvi put udahente vazduh u Kini ne možete da ne osjetite njegovu vrelinu i veliku koncentraciju zagadjenosti. Ali na broj stanovnika, broj automobila i broj fabrika to i ne cudi. Kina je zemlja razlicitiosti i kontrasta. ​Prvi grad u koji sam stigla bio je ChangSha, prestonica Hunan provincije.

Grad se uzbrzano gradi i siri, a to najbolje ilustruje podatak da je 2010. godine ovdje zivjelo 1,2 miliona stanovnika, a danas preko pet miliona. ChangSha je politicki, ekonomski, finansijski, kulturni i obrazovni centar Hunan provincije. Oko grada ima dosta brda i brezuljaka koje predstavljaju poznata turisticka odredista. Uspon na jedno takvo brdo pravi je izazov ali i uzivanje u predivnoj prirodi, gustoj i zelenoj vegetaciji i brojnim jezerima. Kada se gotovo nakon jednocasovnog pjesacenja docepate vrha uzivacete u predivnom pogledu na ChangSha. Obavezno u svoju mapu uvrstite i odlazak na Western Lake koje se nalazi u Hang Zhou.

Iznimno poznata turisticka atrakcija, takodje okruzena brezuljcima, vrvi od turista, ipak uglavnom domacih, pa se gotovo iznenadite kad ugledate neko 'zapadno' lice. Obilazak jezera zapocinje voznjom na jednom od mnogoborjnih brodova. Voznja traje oko sat vremena tokom koje uzivate u pogledu na brojne hramove i pagode. Nakon voznje slijedi setnja parkom, uz cvrkut raznoraznih ptica dok u vidkorug sa same obale jezera ulaze fascinatni listovi i cvjetovi lotusa. Jezero je 2011. godine proglaseno svjetskom bastinom UNESCO-a i smatra se jednim od najljepsih mjesta u Kini.

Sate i sate mozete da provdete u laganoj setnji upoznajuci se sa ljepotom ovog carobnog mjesta. Voznja motornim vozilima nije dozvoljena ali su biciklisti dobrodosli. Na mnogobrojnim standovima mozete kupiti osvjezenje i poslastice, ali i raznorazne suvenire. Ne tako daleko od Western Lake, u Langjing Village uzgaja se cuveni zeleni caj 'Dragonwell tea'. Samo mjesto izgleda kao oaza zelenog caja sa bezbrojim redovima niskog rastinja. Caj sa ovog podrucja zavrsava i u carskoj palati u Pekingu. Dragonwell tea ima autenitcan miris i ukus, vrlo je cijenjen i trazen, pa zato i ne cudi da na trzistu ima dosta laznog zelenog caja. Zato ga treba kupovati upravo na mjestima kao sto je Longjing Village. Ispijanje zelenog caja u Kini je svakodnevnica. Bilo gdje da dodjete privatno ili poslovno domacini vas obavezno posluze ovim cajem. Kazu dobar je za probavu ali druge zdravstvene probleme. Kilogram ovog caja u Long Jing Vilalge kosta 450 juana ili 69 dolara.​​

Kult Mao Ce Tunga pristuan je u Kini vise nego sto mozete da zamislite u 21. vijeku. Brojni spomenici, odnosno statue 'Velikog vodje' krase gradske trgove. Na ostvu Orange nedaleko od ChangSha stoji monumentalni spomenik isklesan u stijeni. U nekom trenutku podjseca na egipatsku Sfingu. Rodno selo Mao Ce Tunga preuredjeno je u muzejski kompleks. Ispred skromne kuce u kojoj je Mao rodjen i odrastao redovi tursta koji cekaju da vide krevet u kome spavao, sto za kojim je jeo, pec na kojoj je njegova porodica spremala hranu.

Na zidovima slike Maovog oca, majke, brata.. Nedaleko od rodne kuce veliki trg na kome dominira statua 'Velikog vodje'. Hiljade ljudi iz svih krajeva Kine svakodnevno posjeti ovaj kompleks. Posebno fascinatno je da svaka delagacija mora da na spomenik polozi cvijece i naklonom oda postu. Na ovaj spomenik dnevno se polozi 2000 vijenaca. U blizini primjecujete neprirodno visokog gospodina u svom staromodnom odijelu kako mirno stoji i pusi. Kada se malo bolje zagledate shvatite da je rijec o glumcu koji za potrebe sirokih narodnih masa glumi Mao Ce Tunga. Ne mozete da se ne upitate da li je Mao bio zasita toliko visok covjek. Kinezi mu prilaze obazrivo i gotovo sa strahopoštovanjem dok ga pitaju za fotogorafisanje. Cak ga i ne dodiruju. Maloborjni zapadni turisti grle ga i sale se tokom foto sesije.​​​​​​​​​

STORY: PINK PLANER

PHOTO: PINTEREST

#TRAVEL #PUTOPIS #KINA

Featured Posts
Recent Posts
Archive