VANJA BOKUN POPOVIC:

Kako Izgraditi Novi Svet

Pise: Alma Johnson/ Intervju/ Vanja Bokun Popovic

Vanja Bokun Popovic je neko ko ostavlja dojam da se vec znate.

Ona je poput prijateljice iz djetinjstva.

Prijateljice, koja ti kaze da ce sve biti ok. 

Zna odgovor.

Njene oci ti kazu da je pratis. Ona zna NOVI put.

A njen put je bio poznat svima nama, jer su to (manje - vise) i nase sudbine.

Sarajevo-Beograd-New York...Razlika je sto ona tu nije stala.

 

Ko je  Vanja Bokun Popovic? 

 

Ona je istrazivac, predavac i mentor. Ucila je i predavala na tri kontinenta, u deset zemalja, radeci sa uciteljima iz oblasti kvantne psihologije, kvantne medicine, neuropsihologije, samanizma, spisateljstva, filozofije, joge...I to nije sve. Ona je kandidat za doktora psihologije u Americi, posjeduje zvanje Urban education master-a i fakultetsku diplomu iz oblasti biznisa i menadzmenta. Najdraza titula joj je MAMA.

Njena prva knjiga "Mi gradimo novi svet" je putokaz za sve nas koji trazimo odgovor u sopstvenim dubinama.

U opisu knjige stoji:

"Mudraci nam vekovima govore da je ceo kosmos u nama. Moderni alhemicari danas imaju zadatak da tu Svetu istinu iz sveta neopipljivog prenesu u materijalno - iz beskraja informacionog polja u nasu 3D realnost. Nikada u poznatoj istoriji coveka nije bilo vise znanja na raspolaganju svakom ljudskom bicu, niti vise potrebe da se to znanje prakticno primeni."

Rodjena si u Sarajevu...Kakve uspomene te vezu za djetinjstvo u tom gradu? 

 

Privilegovana sam što sam dijete Sarajeva 80-ih.  Rasla sam u gradu koji je podizao svu svoju djecu, izlazio u susret našoj kreativnosti i naučio nas da je zajednica svetinja.  Mojoj generaciji je djetinjstvo bilo obilježeno prvenstveno onim čuvenim odrastanjem “iza zgrade” gdje je uvijek neko budno odraslo oko nadgledalo dešavanja i usmjeravalo ponašanje svih nas.  Nije bilo odvajanja po godinama, uzrastu, patikama i mogućnostima.  

 

Da li vi možete danas da zamislite školu u kojoj jednom učeniku sine ideja da napravi plesnu tačku sa ostatkom odijeljenja, a da ne bude ismijan?  Da sa vršnjacima koji ne znaju ni da čitaju organizuje predstavu u parku, a da mu zavjese za binu sašije jedna komšinica, binu sklepa nečiji tata, kostime uveže od čaršafa druga mama, a sve snimi nečiji brat koji stažira na radiju?  Ja sam sa nepunih devet godina bila jedan od dječijih voditelja na RTVS koju smo svi zajedno uređivali, na koju smo svi stigli bez ikakve veze, audicije, časova plesa i glume.  Jel vi možete da zamislite toliko davanje od strane jednog grada?

 

Interesantno je da sam u Njujorku, u funkciji zamjenika direktora srednje škole, prošla kroz 40 sati obuke zvane GUIDED DISCIPLINE APPROACH, koja za cilj ima da se profesori osposobe da od grupe djece stvaraju zajednice.  Ono što su nas obučavali “po poslednjim naučnim metodama” bilo je Sarajevo koje nosim u sebi – solidarnost, jednakost, zajedništvo, kreativnost, inkluzivnost.

 

Tvoja prva knjiga "Mi gradimo novi svet" nosi jednu divnu poruku svima koji misle da "je sve sudbina" i svaka promjena je prosto nemoguca...Kako mi to mozemo promijeniti svijet?

 

Interesantno je koliko znanja nosimo u sebi a koliko tek treba da učimo – jedan fantastičan paradoks.  Sve jeste sudbina, ali mi biramo da li se prepuštamo njenom talasu ili smo faktor koji UTIČE NA TALAS.  Drugim riječima, da li ćemo u svom životu biti uzrok ili posljedica.  

Dok odgovaram na ovo pitanje u meni se budi sila od inspiracije koja je sastavni dio vremena u kojem živimo, jer mi zaista stvaramo nove svijetove.  Svakodnevno se odlučujemo kroz riječi i postupke da li usmjeravamo svoju životnu moć u pravcu sivog postojanja kojem smo mi hrana ili u pravcu zlatnih realnosti u kojima su nam neograničene mogućnosti.  Stvar je odluke.

Koliko je nevidljivo, spiritualno i energetsko bitno u tom licnom razvoju?

 

Dolazi vrijeme kada će kritična masa čovječanstva biti primorana da se susretne sa beskrajnim inteligentnim potencijalom koji leži u domenu neopipljivog u nama i oko nas.  Mi smo mnogo moćnija, kompleksnija i čudesnija bića nego što to volimo da prihvatimo, jer sa prihvatanjem ide i LIČNA ODGOVORNOST ne samo za sebe nego i za buduće generacije.

Kada neko želi da se raspravlja na tu temu, ja ga samo pitam vjeruje li u matematiku.  Jel može neko da vam da u ruku minus jednu jabuku?  Naučnici su IZMISLILI čitave NEVIDLJIVE svijetove u matematici i nauci kako bi riješili probleme realnog svijeta… Pitajte mog prijatelja, profesionalnog matematičara Dragana Plakalovića sa kojim se u knjizi "Mi gradimo novi svet" i nadmudrujem na tu temu.

 

Svi smo ponekad pozeljeli da imamo mentora u zivotu, da nam ukaze na neke kratice, da se ne trosimo previse i ne stignemo na cilj umorni...Kako uciniti zivot laksim, podnosljivim, sretnim...odakle krecu te emocije? Da li je to put iz glave ili prema srcu?

 

Život čini podnošljivim upravo sve što većina već čini – kiseli se u prosječnosti, odlaže svoje snove i laže sebe da nema _______________ dovoljno.  U radu sa klijentima ja uvijek potenciram jednu svetu istinu – sve je u nama.  Nama ne trebaju ni mentori, ni putokazi, ni metode – dizajnirani smo savršeno.  No, većini ljudi ta spoznaja još nije zrela te je bitno na putu do cilja zatražiti pomoć.  

Naše emocije, koje su ključne za stvaranje novih svijetova o kojima smo govorili predstavljaju sponu između naših MISLI i našeg PONAŠANJA.  Zastarjeli, ali svakako učinkoviti metodi promjene usmjeravaju ljude da se fokusiraju na misli i emocije.  Znanje koje se velikom brzinom širi po svijetu zadire mnogo dublje od toga, čak i iza samog impulsa koji pokreće misao.  To je sigurno put od srca ka glavi.

 

Koliko je sve u domenu Kreatora?

Apsolutno SVE je u domenu Kreatora ili možda Kreacije.  Jedino što treba razjasniti je ko ili šta je to...

 

 

 

 

 

 

 

Story: Pink Planer

Photo Credit: Pink Planer, Vanja Bokun Popovic (privatna arhiva)

Web stranica: www.vanjabokunpopovic.com

Najcitanije

What's this item about? What makes it interesting? Write a catchy description to grab your audience's attention...

INTERVJU: ALEN SLAVICA

KREARTIVCI: NATASA MIJATOVIC

KOLUMNA: JET LAG SMIZLA

Please reload